3506 sayılı “Yiyecek ve İçecek Hizmeti Faaliyetlerinde Bulunan İşletmelere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Ciro Kaybı Desteği Hakkında Karar” 6 Şubat 2021 tarihinde 31387 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur. Alınan karar ile ilgili açıklama yapan Kırçıl Hukuk Bürosu Kurucu ve Yöneticisi Av. Burcu Kırçıl, programın detayları, başvuru süresi ile diğer usul ve esasların Ticaret Bakanlığı tarafından duyurulacağını belirtmiştir.
Anılan karar ile koronavirüs salgınında faaliyetleri kısıtlanan ve bu nedenle zarar gören yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetlerinde bulunan işletmelere verilecek ciro kaybı destek ödemelerine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlanmıştır.
Hangi İşletmelere Ciro Kaybı Desteği Yapılacak?
İlgili kararda ciro; “işletmeler tarafından bir takvim yılının ilgili dönemine ilişkin olarak vergi dairelerine verilen katma değer vergisi beyannamelerinin “Teslim ve Hizmetlerin Karşılığını Teşkil Eden Bedel (aylık)” satırlarında yer alan tutarların toplanması suretiyle bulunan tutar” olarak ifade edilmiştir.
Alınan karar kapsamındaki ciro kaybı desteği ile 22.12.2020 tarihli ve 3323 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla yürürlüğe konulan Esnaf ve Sanatkârlar ile Gerçek Kişi Tacirlere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Destekler Hakkında Karar kapsamında düzenlenen hibe desteğini birlikte hak eden işletmelere verilecek tutar, ciro kaybı desteğinden mahsup edilecek ve varsa artan tutar bu işletmelere ciro kaybı desteği olarak verilecektir. 3323 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına ilişkin yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Sonuç olarak Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan ciro kaybı desteğine ilişkin programın detayları, başvuru süresi ile diğer usul ve esaslar Ticaret Bakanlığı tarafından duyurulacaktır. Nihayetinde koronavirüs tedbirleri kapsamında faaliyetleri kısıtlanan ve bu nedenle ciro kaybı yaşayan işletmelerin Bakanlık duyurusunu yakından takip etmesi ve yasal süre içerisinde destek programına başvuru gerçekleştirmesi önem arz etmektedir.
Av. Burcu Kırçıl Kimdir?
Av. Burcu KIRÇIL, mesleki faaliyetlerine Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduğu 2002 yılında başlamıştır. Uygulamada edindiği tecrübeler doğrultusunda 2007 yılında kendi hukuk bürosunu kuran Av. Kırçıl, 2015 yılında münferiden yetkilisi olduğu “CallACT” isimli çağrı merkezi şirketini kurarak Türkiye’nin önde gelen banka ve şirketleri de dâhil olmak üzere birçok farklı alanda faaliyet gösteren müvekkillerine dava, danışmanlık ve icra alanlarında hizmet vermektedir. 17 yılı aşkın süredir devam ettiği avukatlık mesleğinin yanı sıra “uzman arabulucu” olarak faaliyet göstermektedir.
Yasal Uyarı: İşbu yazı güncel yasal mevzuat hakkında sadece bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olup hukuki görüş, tavsiye veya yönlendirme değildir. İşbu yazı kapsamındaki tüm hususlarda işin ve işletmenin özelinde hukuki danışmanlık alınmalıdır.