E-İmza yalnızca kurumsal veya bireysel olarak şahısların elektronik ortamlarda bazı izin ve yetki gibi işlemleri tamamlayabilmeleri için kullandıkları, ıslak imzanın elektronik ortamdaki karşılığı olan bir üründür. Elektronik imza sayesinde, bu ürünü kullananlar birçok sistemde elektronik olarak imza atabilmektedirler. Bilgisayarda takılı olan E-İmza sayesinde sistemin sizi tanımasını sağlanır.
Elektronik imza olarak bilinen E-İmza, hukuki açıdan bakıldığı zaman ıslak imzadan hiçbir farklı bulunmaz. Bu sebepten dolayı E-İmza sahibi bir vatandaş, E-İmzayı oldukça güvenli koşullar altında muhafaza etmek zorundadır. E-İmza’ya tanımlanan şifreler ile birlikte E-İmza, kötü niyetli bir kişinin eline geçtiği zaman direkt olarak iptali gerçekleştirilmelidir.
E-İmza’nın en büyük avantajı ıslak imza yerine geçiyor olmasıdır. E-İmza sayesinde kişiler uzaktan ve dijital yollar ile imza atabilmektedirler. Öncelikle bilinmelidir ki E-İmza kişilere zamandan oldukça tasarruf etmelerini sağlamaktadır. Sürekli imza atmak zorunda olan yöneticiler ve kurum sahibi kişiler E-İmza sayesinde zamandan oldukça tasarruf ettiklerinden bahsetmektedirler.
E-İmza’nın diğer bir avantajı ise Siber ortamlar açısından güven sağlıyor olmasıdır. Elektronik imza yalnızca kişinin kendisine teslim edildiği için ve yalnızca kişinin kendisinin kullanıyor olacağından dolayı oldukça güvenli bir limandır. Islak imzadan bile daha güvenli olduğu söylenebilir. Islak imza bazı zamanlarda diğer kişiler tarafından taklit edilebilir. Fakat E-İmza’da hiçbir şekilde böyle bir durum söz konusu değildir. Bu durumda da Siber ortamlar açısından mükemmel anlamda güven teşkil etmektedir.
Dünyamız açısından da bakacak olursak E-İmza gibi elektronik yöntemlerin her geçen gün kullanımı yaygınlaştıkça kağıt kullanımı da eşgüdümlü olarak azalmaktadır. Örneğin günümüzde bankalar dahil birçok kurum elektronik sözleşmeler yapmaktadır. Önceki yılları ele alarak bir karşılaştırma yapacak olursak inanılmaz bir kağıt tasarrufu söz konusudur. E-İmza sayesinde daha az kağıt tüketilerek tasarruf sağlanmaktadır.
E-İmza günümüzde bütün Gerçek Kişiler kullanabilmektedir. Vergi mükellefi olsun veya olmasın her türlü koşulda kişi, eğer isterse E-İmza başvurusu yaparak bu sistemden faydalanabilmektedir. Herhangi bir sisteme veya portala E-İmza ile giriş yapabilmek için sisteme E-İmza ile giriş mümkün olması gerekir.
Ancak kullanma zorunluluğu açısından bakacak olursak, Serbest Meslek Mensubu olarak bildiğimiz Mali Müşavirler, Sanatçılar, Doktorlar, Avukatlar Serbest Meslek Makbuzu düzenleyebilmek için E-İmza bulundurmak zorundadırlar. E-İmza’nın kullanılabildiği diğer ortamlar şu şekildedir;
Elektronik imza yukarıda belirtilen durumlarda işlem yapacağınız zaman ve diğer ıslak imza gerektiren işlemlerin online ortamlarda gerçekleşmesini sağlamak için kullanabilirsiniz.
E-İmza başvurusu için en çok tercih edilen kurum TÜBİTAK olarak bildiğimiz Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’dur. TÜBİTAK dışında birçok aracı kurum ile anlaşarak E-İmza temin edebilirsiniz. Başvuru yolları temel olarak şu şekilde karşımıza çıkmaktadır;
– İlgili aracı kurumun web sitesine giriş yaparak sahip olacağınız E-İmza paketini (1-2-3 Yıl) seçerek sepete eklemeniz gerekmektedir.
– Sepetinize giderek ödeme yöntemi seçtikten sonra başvuru formunu doldurmalısınız.
– Nitelikli Elektronik Sertifika Taahhütnamesini onaylamalısınız.
– E-İmza niçin almak istediğinizi belirtmeniz gerekmektedir.
– Son olarak fatura bilgilerinizi yazarak ödeme işlemini tamamlamanız başvuru adımları arasında yer almaktadır.
E-İmza başvurusu sırasında adres bilgilerinizi doğru yazmanız gerekmektedir. E-İmza posta yolu ile adresinize geldiğinde siz eğer orda olmazsanız geri dönecektir. Bu durumda başınız ağrıyabilir.
E-İmza iki yöntem ile alınabilmektedir. Kurumsal veya Bireysel olarak başvurusunu yapacağınız E-İmza için bazı evrakları hazırlamanız ve ilgili mecralara sunmanız gerekmektedir. Kurumsal olan E-İmza’lar daha fazla tedbir gerektirdiğinden dolayı birkaç evrağı fazladan talep etmektedirler.
E-İmza ücretleri faydalanacağınız yıl bakımından değişkenlik göstermektedir. Herhangi bir aracı kurum sayesinde başvuru yapacağınız zaman E-İmza 1 Yıl – 2 Yıl -3 Yıl gibi seçenekler ile karşınıza çıkacaktır. Örneğin 2 yıl süresi olan bir elektronik imzaya sahipseniz, 2 yıllık süre dolduktan sonra sertifikanız bitecek ve tekrar E-İmza Yenileme Başvurusu yapmanız gerekecektir.
– 1 Yıllık E-İmza: 289,00 TL
– 2 Yıllık E-İmza: 389,00 TL
– 3 Yıllık E-İmza: 489,00 TL
Olarak fiyat tarifesi mevcuttur. Fakat tercih edeceğiniz aracı kuruma göre bu fiyatlar aşağı veya yukarı olmak üzere değişkenlik gösterecektir.
E-İmza yalnızca elektronik ortamda kullanılan ve gerekli sistemlerin sizi tanımasını sağlayan bir ürün olduğundan dolayı yalnızca elektronik sistemlerde giriş yaparken kullanılmaktadır. E-İmzanın kullanımı giriş yapacağınız sisteme göre değişmektedir.
Örneğin E-Devlet’e giriş yaparken uygulayacağınız prosedürler ile makbuz keserken uygulayacağınız prosedürler aynı olmayacaktır. Fakat temel olarak bahsedecek olursa E-İmza Kullanımı, giriş yapmak istediğiniz sistemde “E-İmza İle Giriş” seçeneği mevcut ise bu butonu tıklayarak, E-İmzayı bilgisayarınızda bulunan USB Girişi bölümüne takmanız ve son olarak E-İmza Şifrenizi yazarak giriş yapabilirsiniz.
E-İmza yenilemek için öncelikli olarak temin ettiğiniz firmaya başvurmanız gerekmektedir. Başvurunuz sonucunda yetkililerin sizi yönlendirmesi ile yenileme ücreti ödemeniz gerekmektedir. Süreç devam ederken size yeni bir çip tanımlanacak, önceki E-İmzanız iptal edilecektir. Tarafınıza çip tanımlandıktan sonra posta adresinize gönderimi sağlanacaktır. Adresinize kargo yöntemi ile eriştirilecek olan E-İmza yalnızca size teslim edilecektir.